Białe IPA
Browar: Artezan
Styl: White IPA
Połączenie mocnego chmielenia (Galaxy, Citra, Magnum) oraz witbierowych dodatków, czyli skórki pomarańczy i kolendry. Coś, co można w pewien sposób sparować z Jasnym Gwintem Redena, chociaż tam była APA a nie IPA. Co tym razem przygotował nam artezański jeżyk? Bardzo jaśniutkie, bardzo klarowne, bladosłomkowe piwo. Piana umiarkowana, szybko znika. Po otwarciu butelki naszemu noskowi ukazują się chmielowe aromaty cytrusowych owoców, szczególnie grejpfrut, poza tym oczywiście pomarańcza no i w tle gdzieś przebija się kolendra. Mnam.W szkle czuć mniej chmielu, a więcej witbiera. Mniam. Skupmy się zatem na smaku, czyli tym, co piwoszki lubią najbardziej. Tutaj kompozycja nowofalowych chmieli i skórek pomarańczy sprawia, że czuję się jakbym pił świeżutki sok grejpfrutowy, ale nie taki z rubinowej odmiany, lecz białej, czasami wręcz czuję się, jakbym doprawił ten orzeźwiający nektar kapką cytryny. Mniam. Kompozycję dopełnia korzenny posmak kolendry, który w Białym Ipa jest na prawdę dobrze wyczuwalna. Mniam. Wszystkie doznania smakowe wieńczy umiarkowana goryczka (55 IBU). Podkreśla ona wspaniale to uczucie, kiedy jesz grejpfruta i zostaje taki gorzkawo-cierpki posmak w ustach. Intensywnie orzeźwia, przyjemnie szczypie w język i skłania do wzięcia kolenego łyka. Mniam. Szalenie pijalne piwo, polecam każdemu, Frącz Piotrzewski. Jeż Artezanowski. Artezan Jeżowski. Jeżan Artezanu. Artezan Jeżanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz